ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: «ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ»

2022-12-23

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: "Μην πυροβολείτε τα τριαντάφυλλα, επειδή αγαπάτε τα γαρύφαλλα..."

Του π. Ηλία Μάκου

Αληθινά βαθυστόχαστα και άκρως ενωτικά και πολύ Ορθόδοξα ήταν τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου προς το τέλος της θείας λειτουργίας, την Κυριακή προ των Χριστουγέννων, στον καθεδρικό ναό "Ανάσταση" των Τιράνων, όπου ιερούργησε, πλαισιούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ.

Είπε ο Μακαριώτατος: "Θα προχωρήσουμε και στο μέλλον με πολύ αγάπη και σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια Εκκλησία σύνθεσης και όχι αποκλεισμών. Ξέρω ότι μερικές φορές πλανιέται ένας ψίθυρος και μια απορία. Θυμάμαι πως όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο υπήρχαν ορισμένοι φοιτητές, που μιλούσαν αδιάκοπα για τη μοναχική ζωή. Άλλοι για την κοινωνική δραστηριότητα, που πρέπει να έχουμε στην Εκκλησία. Και μερικές φορές υπήρχε μια ένταση. Τότε λοιπόν συνήθιζα να λέω: " Μην πυροβολείτε τα γαρύφαλλα επειδή αγαπάτε τα τριαντάφυλλα. Αργότερα όταν ήρθα εδώ στην Αλβανία ήταν άλλοι που ήταν υπέρ της βυζαντινής μουσικής και άλλοι υπέρ της ευρωπαϊκής μουσικής. Η δική μου άποψη ήταν πάντοτε υπέρ της καλής μουσικής. Να είναι ποιότητας η καθεμία έκφραση. Ωραία τριαντάφυλλα, ωραία γαρύφαλλα. Όχι ψεύτικα ή νάιλον".

Πόσο δίκιο έχει ο Μακαριώτατος. Μιλάνε, άλλωστε, και οι πράξεις του. Η συνεκτική δύναμη της νέας κοινωνίας, που έφερε ο Χριστός στον κόσμο, δηλαδή της Εκκλησίας του, είναι η αλληλοκατανόηση και η κοινή πορεία. Η Εκκλησία είναι αγαπητική κοινωνία, μια οικογένεια παγκόσμια, που αδελφοποιεί όλους τους ανθρώπους στο σώμα του Χριστού.

Η Εκκλησία δημιουργεί την πραγματική αδελφότητα μεταξύ των ανθρώπων, γιατί όλοι οι πιστοί αναγεννώνται στην πνευματική μήτρα της Εκκλησίας.

Ο Χριστός μας καλεί από τη στενότητα της ομάδας, της κάστας, στην απεραντοσύνη της Εκκλησίας. Από τη διαίρεση στην ενότητα της αγάπης..

Η ουσιαστική και πραγματική ένταξή μας στο σώμα του Χριστού, σημαίνει συγχρόνως και την επιστροφή μας στη φυσική και γνήσια ζωή, στον αυθεντικό τρόπο ύπαρξης, όπως ακριβώς ενεργεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE