Πατριάρχης Αλεξανδρείας: ''Δεν θα κρίνουμε ούτε θα κατακρίνουμε, αλλά θα προσευχηθούμε''

2022-03-28

Κατά την παλαιά τάξη του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής η Α.Θ. Μακαριότητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ανήλθε στην πόλη του Καΐρου προκειμένου να τελέσει τον Μέγα Εσπερινό, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία της Γ' Κυριακής των Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως).

Με κάθε μεγαλοπρέπεια στον Πάνσεπο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαμζάουϊ τέλεσε την Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ερμουπόλεως Νικολάου και Μέμφιδος Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καιρού.

Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σιναϊου κ Δαμιανός.

Παρόντες και οι τα πρώτα φέροντες κ.Νικόλαος Γαριλύδης Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο η κ. Γενική Πρόξενος, εκπρόσωποι της Ελληνικής και της Αροβοφώνου Κοινότητος Καΐρου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ύψωσε τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου προς ευλογία, αγιασμό, και ενίσχυση όλων των ευσεβών πιστών και διένειμε τα ευλογημένα άνθη.

Στην ομιλία του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μίλησε γιά τον Τίμιο Σταυρό στην ζωή της Εκκλησίας και του κάθε χριστιανού ως επίσης και για το ότι ο καθένας μας πρέπει να σηκώνει το δικό του σταυρό με υπομονή.

Λαμβάνοντας αφορμή από τον Τίμιο Σταυρό που ύψωσε με συγκίνηση είπε: "Αυτός ο Τίμιος Σταυρός που κρατώ στα χέρια μου περιέχει μικρό τμήμα του Τιμίου Ξύλου. Είναι δώρο που μου προσέφεραν στην Οδησσό της Ουκρανίας. Εκεί υπηρέτησα 10 χρόνια ως Έξαρχος του Πατριαρχείου μας. Η σκέψη μου σήμερα βρίσκεται σ' αυτή την πόλη και χώρα η οποία η δοκιμάζεται. Δεν θα κρίνουμε ούτε θα κατακρίνουμε σήμερα αλλά θα προσευχηθούμε να έλθει η ομόνοια ανάμεσα τους. Ο Τίμιος Σταυρός που και οι δύο λαοί προσκυνούν και αγάλλονται αυτός να τους χαρίσει την δικαιοσύνη για να έλθει ειρηνικό το Άγιο Πάσχα."