Τα ονομαστήρια του Ιερισσού Θεοκλήτου στη χιονισμένη Αρναία

2022-02-27

Στις 26 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Θεοκλήτου του Φαρμακού, μάρτυρος των πρώτων χριστιανικών χρόνων και σχετιζομένου με την Αγία ένδοξο Μάρτυρα και Ισαπόστολο Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα, της οποίας η ομολογία πίστεως στον Χριστό καθόρισε ουσιαστικά και την έκβαση της δικής του συναντήσεως με τον Κύριό μας. Είναι αληθές ότι ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για το βίο του Αγίου Θεοκλήτου, μα σειρά ιδίως κληρικών στην Ορθοδοξία φέρουν το όνομά Του, το οποίο καταγλάισε με το τίμιο αίμα του.

Την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ο οποίος από Παναγιώτης Αθανασόπουλος εκοσμήθη με το όνομα του εορτάζοντος Αγίου από τον Γέροντά του, αείμνηστο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο τον Φιλιππαίο, ο οποίος εκοιμήθη οσιακά στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών το 1995, αφού διεποίμανε αγλαόκαρπα και θεοτίμητα τη Μητρόπολή του επί 30 χρόνια (1965-1995). Έμεινε δε στη μνήμη των Αρκάδων ως ο Θεόκλητος ο αριστοκράτης και καλός!

Έτσι φέτος λόγω κορωναϊού και εκ του γεγονότος ότι η κυριώνυμος ημέρα της εορτής συνέπιπτε με το Α' Ψυχοσάββατο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού εθεώρησε καλό να μεταθέσει την ημέρα τιμής προς τον προστάτη του Άγιο την Κυριακή 27 μηνός Φεβρουαρίου, Κυριακή της Απόκρεω κατά την τάξη της Εκκλησίας μας και εόρτασε τον Άγιο του κατά το ακόλουθο πρόγραμμα.

Το απόγευμα του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Κυριακής και προσετέθη και η Ακολουθία του Μάρτυρος Θεοκλήτου του Φαρμακού στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Δακρυρροούσης στην Αρναία, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπουκόμπας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος προσήλθε φιλάδελφα στη χαρά του μέχρι πρότινος Μητροπολίτου του, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και φυσικά του άγοντος τα ονομαστήριά του Μητροπολίτου.

Παρέστησαν πολλοί Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και ο φιλάγιος Λαός του Κυρίου μας.

Τον λόγο εκήρυξε ο άγιος Μπουκόμπας, ο οποίος ανεφέρθη στη φωτοφόρο παρουσία των Αγίων στην Εκκλησία μας, η οποία καταυγάζει και θάλπει το Πλήρωμά Της.

Έκανε λόγο για την Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα, τον Άγιο Μάρτυρα Θεόκλητο, τον πρώην μάγο Λαμπαδό, που μετεβλήθη από την αγιοπνευματική Χάρη σε σκεύος εκλογής του Κυρίου μας και με το αίμα του κατεσφράγισε την όλη του βιοτή και πορεία.

Επίσης ο Θεοφιλέστατος αναφέρθη στους ιεραποστολικούς αγώνες και τα δάκρυα με τα οποία η Ορθοδοξία ποτίζει την Μαύρη Ήπειρο και δη στην υπ' αυτόν Επισκοπή Μπουκόμπας και δυτικής Τανζανίας.

Την κυριώνυμο ημέρα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας, της Ακολουθίας του Όρθρου προέστη και πάλι ο νεότερος τη τάξει Θεοφ. Επίσκοπος Μπουκόμπας, της Θείας δε Λειτουργίας προέστη ο εορτάζων Μητροπολίτης, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελήμονα, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Τεγέας κ. Θεόκλητο και Μπουκόμπας και δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσόστομο.

Τον θείο λόγο εκήρυξε γλαφυρότατα ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, αναφερθείς στην Ευαγγελική Περικοπή της Κρίσεως.

Τόνισε ότι η αγάπη στην Ορθοδοξία, επί τη βάσει της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής και των Εντολών του Κυρίου μας, έχει όνομα! Και το όνομά της λέγεται ανθρώπινο πρόσωπο!

Επίσης διεκήρυξε ότι το ιερότερο πράγμα στον κόσμο είναι ο άνθρωπος, δηλαδή το ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο εμείς ως Εκκλησία έχουμε χρέος να διακονούμε ως ζώντα και δρώντα Χριστό. Και κατέληξε λέγοντας ότι ο Παράδεισος είναι Κοινωνία Θεού και ανθρώπων, που κατορθώνεται εδώ στη γη, για να φτάσει και να τελειωθεί στον ουρανό.

Επίσης ο άγιος Μαρωνείας αναφέρθη στην ονομαστική εορτή του Σεβ. Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, έκανε λόγο για τη φιλία και την αγάπη που συνδέει τους δύο Ιεράρχες από παλιά και ευχήθηκε καλλίκαρπο και πολύκαρπο αρχιερατεία στον κυριάρχη Επίσκοπο.

Ο Σεβασμιώτατος Ιερισσού κατόπιν ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς που μπήκαν στον κόπο να προσέλθουν για να του ευχηθούν στα ονομαστήρια του διακονώντας την ενότητα της Εκκλησίας και τιμώντας την αγάπη του αδελφού, ευχήθηκε από καρδιάς στον εορτάζοντα παραδελφό του άγιο Τεγέας κάθε καλό, τίμια αρχιερατεία και καλή προαγωγή, παρεκάλεσε δε τον Θεοφιλέστατο να μεταφέρει την ευγνωμοσύνη του στον Γέροντά του άγιο Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, ο οποίος και απέστειλε τον βοηθό του ως εκπρόσωπό του στη γιορτή και τέλος παρουσίασε τον Θεοφ. Μουκόμπας στην Αρναία, την έδρα της Μητροπόλεως του και τον παρεκάλεσε να χαιρετήσει την τοπική Εκκλησία.

Ο π. Χρυσόστομος και νυν Ιεράρχης του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, συγκινημένος, απεύθυνε λόγους αγαθούς και ευχαριστίες στους ανθρώπους που μέχρι πρότινος και επί 40 χρόνια διακόνησε και προσκάλεσε τους πάντες στην ενθρόνισή του στη Μπουκόμπα, η οποία θα λάβει την 27η Μαρτίου τ.έ.

Ο Εορτάζων Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος επεφύλαξε μία έκπληξη στον άγιο Μπουκόμπας και πρώην Πρωτοσύγκελλό του: του ενεχείρισε ως δώρο ένα πολύτιμο εγκόλπιο του προκατόχου του και Γέροντος του πατρός Χρυσοστόμου κυρού Νικοδήμου, για να τον θυμάται και να τον μνημονεύει στην αγία και Ιερά Πρόθεση και στις λιτές του.

Προ της Απολύσεως και την ευλογία των κολλύβων του Αγίου, ο Σεβασμιώτατος Ιερισσού τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Γέροντός του, κυρού Θεοκλήτου και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τον σεπτό Ιερό Κλήρο, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, τον Αντιδήμαρχο Πολυγύρου κ. Χρήστο Κομπόγιαννο, την Περιφερειακή Σύμβουλο Χαλκιδικής κα Αικατερίνη Ζωγράφου, τον Αντιδήμαρχο Αριστοτέλη κ. Νικόλαο Αυγερινό, τον Πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα, την Πρόεδρο της Α'/Βαθμίου Σχ. Επιτροπής του Δήμου κα Ευγενία Γιαννούση, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αρναίας κ. Αγαπητό Κιάτο, τον Πρόεδρο του Παλαιοχωρίου κ. Γρηγόρη Κατσιαρμά, τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας και τον ευλογημένο Λαό, που παρά τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία προς αποφυγή της διασποράς του κορωναϊού προσήλθε προσεκτικώτατα, τηρώντας τα νενομισμένα, για να τιμήσει τον πνευματικό του πατέρα.